Country house in Surrey 1

Kontekst

Country house in Surrey 1 jest imponującą wiejską rezydencją, ulokowany na ogromnym obszarze terenu z rozległymi panoramami. Posiadłość ulokowana jest milę od historycznego centrum wsi Lurgashall.
Dom leży w otoczeniu parku, w bliskim sąsiedztwie malowniczych ogrodów zaopatrzonych w urokliwą małą architekturę. Na terenie posiadłości znajduje się otoczony murem ogród z sadem drzew owocowych, ponad którym otwiera się na południowy - zachód długa oś widokowa. Na południu i wschodzie rozciągają się liczne pola i padoki, które wspólnie mierzą 70 akrów ziemi, ponadto posiadłość ma 28 akrów lasu.
Główny dojazd do działki znajduje się od strony ulicy Jobson’s Lane.
Dom usytuowany jest na środku swojego terytorium, w odległości 100 metrów na wschód od drogi publicznej. Budynek główny znajduje się u stóp wzgórza, a w jego bliskim sąsiedztwie ulokowane są dwa mniejsze obiekty; dom dla gości oraz garaż na 3 samochody. Dwie pozostałe strony domu otwierają się na malownicze wiejskie krajobrazy oraz pobliski las.
Istniejący budynek jest wykonany z piaskowca, jego powierzchnia to 700m2. Pomimo skali i rozmiaru ogrodu i budynku głównego posiadłość ma stosunkowo skromne zaplecze gospodarcze. Brak jest obiektów zabudowy zagrodowej, takich jak stodoła, szopa czy stajnia, co jest charakterystyczne dla tej skali posiadłości ziemskiej.
Z analiz tkanki historycznej wynika, że istniał wcześniej o wiele większy budynek usytuowany na tym samym miejscu. Obecny obiekt został odbudowany z ruin w rok po drugiej wojnie światowej i tym samym zastąpił zburzony.
Jest to kolejny, smutny przykład upadającej ekonomii rolnej, kiedy wiejska zabudowa rezydencjonalna popadała w zapomnienie. Wiele obiektów rezydencjonalnych w tym okresie zostało trwale zniszczonych lub przeklasyfikowanych. Jedyną pozostałą i oryginalną częścią domu jest piwnica. Dom wzniesiony w 1940 roku był odbudowany przy użyciu materiałów pochodzących z ruin wcześniejszego domostwa. Materiały owe mają odciśnięty w sobie charakter czasu, prawdopodobnie powstała w stylu regencyjnym bądź wczesnym stylu Wiktoriańskim. Na elewację budynku użyte zostały głównie gruzy piaskowca. Bardziej wyróżniające się detale znajdują się wokół okien i narożników budynku. Architektura obiektu jest w swej formie dość prosta i czysta, nie posiada zbyt zdobnych detali. Elementy cegły pojawiają się na tylnej elewacji zwracającej się ku garażowi oraz domowi dla gości. Całość obiektu charakteryzuje prostota i brak wyszukanej formy. W 2005 roku obiekt był po raz pierwszy poddany rozbudowie. Dom został powiększony o jedną kondygnację w jego wschodnim skrzydle, o dwie kondygnacje w części tylnej (dziedzińcowej) oraz zachodniej. Dom został poddany licznym przeróbkom instalacyjnym. Jego generalny stan uległ poprawie, został podniesiony standard wykończenia.

Koncepcja

Strategia proponowanej rozbudowy skupiała się przede wszystkim na wprowadzeniu minimalnych prac ingerujących w plan istniejący obiektu. Poprawa funkcjonalności domu miała być osiągnięta poprzez rozbudowę go o nowe struktury addycyjnie dodane do głównego założenia. Rozbudowy są wzniesione w bardzo minimalistycznym charakterze. Jednym z takich przykładów jest przebudowa dużego tarasu na koszt powiększenia przestrzeni użytkowej sąsiadującej z nim sypialni. Kolejnym przykładem jest rozbudowa w „dziedzińcowej” części domu. Do całości prac zostały użyte podobne materiały wpisujące się w charakter i kontekst istniejącej tkanki. Ta rozbudowa znacznie podnosi standardy użytkowe domu, zaprojektowane zostało dodatkowe (serwisowe) wejście wprost do strefy technicznej budynku, zaopatrzonej w pralnie, suszarnie, spiżarnie, toaletę oraz serwisową klatkę schodową na pierwsze piętro. Rozbudowa przylega do istniejącego garażu, tworząc „suchą drogę” umożliwiającą komunikacje na osi dom-garaż. Powiększenie powierzchni użytkowej domu pozwoliło na modyfikacje aranżacji kuchni, która zyskuje dużo dodatkowej przestrzeni oraz dużą ilość światła. Dla potrzeb doświetlenia pomieszczenia kuchni zostały zaprojektowane dwa świetliki sufitowe oraz duże przeszklone panoramiczne drzwi ogrodowe. Na poziomie pierwszego piętra również przewidziane zostały zmiany funkcjonalno-konstrukcyjne. Dwa pokoje sypialniane znacznie zwiększyły swoje powierzchnie, dzięki czemu możliwe było zaprojektowanie prywatnych łazienek dla każdego z nich. Tutaj dużą część programu poprawy użytkowości domu stanowiły drobne zmiany konstrukcyjne. Dzięki tym działaniom powstała zupełnie nowa strefa głównej sypialni z dwiema garderobami oraz bardzo luksusową łazienką. Ponadto duża część poddasza została wykorzystana na strefę kinową z barem i salą gier.

Klient

Prywatny

Lokalizacja

West Sussex
Wielka Brytania


Architekci

Stedman Blower Architects
Damien Blower
Karolina Szałankiewicz


Udostępnij

Pozostałe projekty