Country house in Surrey 2

Kontekst

Posiadłość leży w sercu historycznego goergiańskiego miasteczka Farnham, u podnóża antycznego zamku oraz założenia parkowego. Budynek jest imponujący, znajduje się na liście zabytków w stopniu „Grade II*”. Ulokowany jest w najstarszej ulicy w Farnham, na jej wschodniej części. Przednia fasada budynku jest pełna architektonicznego rytmu i symetrii. Główne wejście do budynku wychodzi wprost na główną arterię i jest widoczne z perspektywy ulicy. Budynek jest wolnostojącym obiektem z przyległym ceglanym łukiem w północnej elewacji. Łuk formuje szersze otwarcie i dostępność dla samochodów. Budynek datuje się na rok 1730, jego powstanie zlecił biskup Stefan.

Koncepcja

Koncepcja ostateczna ewoluowała podczas długiego procesu konsultacyjnego trzech stron; lokalnych władz, klienta i architektów. Głównym założeniem było rozbudowanie budynku od strony ogrodu. Zaprojektowany pawilon z szerokim przeszkleniem i dużym otwarciem wprowadza zieleń ogrodu do wnętrza, następuje przenikanie się wnętrza z zewnętrzem. Poprzez rozbudowę zmieniają się funkcje wcześniejszych pomieszczeń, a przestrzeń staje się lepiej zorganizowana. Budynek zyskuje otwarty plan kuchni, jadalni oraz salonu. Modernistyczny pawilon z przeszkleniem wzdłuż całej długości zapewnia czystszą linię w opozycji do addycyjnej przypadkowości elewacji tylnej. Zmiany w rearanżacji wnętrza uwalniają część historyczną budynku (frontową), pozwalając na wykorzystanie tych przestrzeni pod pokoje z widokiem na zabytkową ulicę. Część zaplecza technicznego, kuchnia oraz otwarty plan salonu znajdują się w zacisznej (ogrodowej) części domu. Lepsze doświetlenie budynku uzyskuje się poprzez szerokie przeszklenia wzdłuż dwóch ścian pawilonu oraz dwa świetliki.

Materiały

Nowa część obiektu posiada system przeszklenia z drzwiami przesuwnymi, a elewacje są pokryte białym tynkiem. Ważnym elementem zarówno konstrukcyjnym, jak i walorem wizualnym są stalowe kolumny wyeksponowane we wnętrzu. Nowo rozbudowana część obiektu posiada płaski dach z odeskowaniem.

Klient

Prywatny

Lokalizacja

Farnham
Surrey
Wielka Brytania


Architekci

Stedman Blower Architects
Stephen Donkin
Karolina Szałankiewicz


Udostępnij

Pozostałe projekty