Country house in Surrey 3

Kontekst

Wzgórze St Martha’s leży na północnym końcu Chilworth i formuje południowo-wschodni koniec obszaru miasta Guildford. Posiadłość St. Martha’s Priory jest częścią pierścienia zieleni wokół miasta Guildford, jak również częścią przestrzeni „Outstanding Natural Beauty” oraz „Great Landscape Value”.

Architektura sąsiedzka jest zróżnicowana, w większości występuje styl macierzysty, typowy dla tej części hrabstwa Surrey. Cechami charakterystycznymi tego stylu jest użycie określonych materiałów, takich jak: kamień Bargate, ręcznie robione cegły i dachówki, stosowanie muru pruskiego, małe okna, ołowiane ramy okienne. Użycie tradycyjnych materiałów ma kluczowe znaczenie dla cech charakterystycznych tego stylu.

Koncepcja

Naszą ideą było stworzenie domu, który zabezpieczyłby przyszłość bardzo zdewastowanej posiadłości i nadał jej nowe życie. Budynek obecnie znajduje się na liście zabytków w statusie „Grade II”.
Nasza propozycja dotyczyła stworzenia trzech addycyjnych struktur zwiększających powierzchnię obiektu o 38,7%. Koncepcja zakładała renowację istniejących obiektów, przywracającą im dawną świetność, oraz rozbudowę o nowe nadające obiektowi jeszcze większą atrakcyjność i funkcjonalność.
Cel ten miał być osiągnięty poprzez rozbudowę obiektu o dwa modernistyczne pawilony zaprojektowane w lekkiej strukturze szkieletowej oraz cztery „szklane łączniki”. Pawilony i „szklane łączniki” okalają budynek główny, który sam w swej strukturze był symetryczny, oraz uzupełniają istniejące obiekty (Lodge House, Coach House), formując liniowy szyk. Istniejąca tradycyjna zabudowa jest mocno eksponowana na tle szklanych pawilonów. Aby osiągnąć pełnię symetrii i poczucia całości do obiektów zostaje dodany budynek będący odwzorowaniem istniejącego już budynku Coach House. Pawilony i „szklane łączniki” jedną stroną przylegają do historycznej glinianej ściany pokrytej strzechą. Budynki o charakterze tradycyjnym są również pokryte strzechą. Pozostałe - o minimalistycznych kształtach - posiadają płaskie zielone dachy. Silna więź pomiędzy tradycyjnymi i nowoczesnymi częściami obiektu nawiązana została poprzez wykorzystanie podobnych materiałów i detali.
Użycie „szklanych łączników” ma na celu widoczne odseparowanie części istniejącej od nowo budowanej. Poprzez zabieg „uzupełnienia” została stworzona funkcjonalna przestrzeń, która łączy ze sobą istniejące obiekty w jedną całość.

Powierzchnie
Nowa rozbudowa 209m2
Istniejące budynki 540m2

Klient

Prywatny

Nazwa inwestycji

St Martha's Priory

Lokalizacja

Guildford
Surrey
Wielka Brytania


Architekci

Stedman Blower Architects
Stephen Donkin
Karolina Szałankiewicz


Udostępnij

Pozostałe projekty