Country house in Surrey 4 - garaż

Kontekst

Posiadłość usytuowana jest w dzielnicy Dippenhall położonej o dwie mile od centrum miasta Farnham. Znajduje się na granicy administracyjnej dwóch okręgów zwanych Waverley Borough Council i Hart Borough Council. Na terenie posiadłości mieści się dwukondygnacyjny budynek mieszkalny znajdujący się na liście zabytków w statusie „Grade II”

Koncepcja

Zaproponowana została rozbudowa obiektu o nowoczesny garaż połączony z istniejącym obiektem oraz nadbudowa łącząca „starą” i „nową” część. Nadbudowa ta tworzy swoisty „pomost” pomiędzy dużym założeniem rezydencjonalnym a nowo projektowanym garażem.
Ideą było stworzenie rozbudowy odpowiadającej stylem architekturze rezydencji. Budynek garażu wpisuje się w kontekst miejsca, wzniesiony w duchu tradycyjnym z użyciem naturalnych materiałów lecz w nowoczesnej minimalistycznej formie. Dobór materiałów jest całkowicie spójny, wynikający z kontekstu, w zgodzie z otaczającą naturą. Duża połać dachu garażu z opadającą nisko kalenicą, ma podkreślać nowoczesny styl. Staje się on ewolucją stopniowo postępującą od historycznej rezydencji poprzez „łącznik” nadbudowy na nowoczesnej formie garażu kończąc.
Dostępność garażu jest dwukierunkowa. Przesuwne drewniane wrota znajdują się na przeciwstawnych końcach owalnego planu umożliwiając przejazd pod nim z dwóch stron. Budynek ma lekką stalową konstrukcje szkieletową ukrytą w dwóch linearnych ścianach. Wrota garażu rozsuwają się w całości po owalnych szynach i chowają na prostych odcinkach ścian. Rozwiązanie to wzmacnia efekt „unoszenia się” dachu ponad ziemią. Z kolei monochromatyczność materiału (wertykalne dębowe panele) daje poczucie czystości i oszczędności formy.

Klient

Prywatny

Lokalizacja

Dippenhall
Wielka Brytania


Architekci

Stedman Blower Architects
Stephen Donkin
Karolina Szałankiewicz


Udostępnij

Pozostałe projekty