Latarnia Morska

Kontekst

Dom zlokalizowany jest na morzu u wybrzeży Shanghaju. Jest to projekt koncepcyjny, swym charakterem odpowiada na zjawiska społeczne nasilające się w cywilizacji wschodniej. Proces urbanizacji i wertykalizacji zabudowy wymusza coraz to nowsze rozwiązania. Problem przeludnienia powoduje, że budujemy coraz wyżej. Brak powierzchni już nie stanowi większego problemu, tylko sprzyja rozwojowi nowszych i wydajniejszych technologii. To one warunkują możliwości eksploatacyjne człowieka. Nie tylko pozwalają piąć się ku niebu, lecz również zdobywać i udomawiać obszary dotąd niezdobyte. Dają możliwość osiedlania się człowieka w ekstremalnych warunkach natury. Koncepcja pasywnego domu na morzu ma przede wszystkim wskazywać kierunek rozwoju ludzkości zmierzający ku dehumanizacji społeczeństw.

Koncepcja

Dom w swym charakterze nawiązuje do stylu Hi-tech z wyeksponowaną konstrukcją szybu windowego oraz trzema minimalistycznymi bryłami ułożonymi na sobie. Powierzchnia domu jest bardzo ograniczona, minimalna. Każdy poziom odpowiada innej strefie budynku. Pierwsza z nich to strefa nocna, są tam dwie sypialnie oraz wygodna łazienka. Bryła środkowa służy jako „spoiwo” domu, znajduje się w niej kuchnia ze strefą jadalną. Ostatnia, trzecia kondygnacja dedykowana jest strefie dziennej z salonem i łazienką. Dzięki tak zaprojektowanej formie obiektu możliwe jest wykorzystanie poniższych kondygnacji jako powierzchni tarasowych. Projekt ma wiele przeszkleń i otwarć widokowych. dzięki przesuwnym szklanym panelom możliwa jest infiltracja wnętrza z zewnętrzem. Obiekt jest w pełni pasywny, energia czerpana jest z prądów morskich, pływów i falowania.

Projekt koncepcyjny

Lokalizacja

Morze wschodniochińskie


Architekt

Karolina Szałankiewicz


Udostępnij

Pozostałe projekty