Budynek mieszkalny VII - Budynki mieszkalne

Lokalizacja: Surrey, Wielka Brytania

Powierzchnia użytkowa: 740 m2

Projekt: 2014

Posiadłość St. Martha’s Priory jest częścią pierścienia zieleni wokół miasta Guildford, jak również częścią przestrzeni „Outstanding Natural Beauty” oraz „Great Landscape Value”.

Architektura sąsiedzka jest zróżnicowana, w większości występuje styl macierzysty, typowy dla tej części hrabstwa Surrey. Cechami charakterystycznymi tego stylu jest użycie określonych materiałów, takich jak: kamień Bargate, ręcznie robione cegły i dachówki, stosowanie muru pruskiego, małe okna, ołowiane ramy okienne. Użycie tradycyjnych materiałów ma kluczowe znaczenie dla cech charakterystycznych tego stylu.

Budynek obecnie znajduje się na liście zabytków w statusie „Grade II”.
Nasza propozycja dotyczyła stworzenia trzech addycyjnych struktur zwiększających powierzchnię obiektu o 38,7%. Koncepcja zakładała renowację istniejących obiektów, przywracającą im dawną świetność, oraz rozbudowę o nowe elementy nadające obiektowi jeszcze większą atrakcyjność i funkcjonalność.
Cel ten miał być osiągnięty poprzez rozbudowę obiektu o dwa modernistyczne pawilony zaprojektowane w lekkiej strukturze szkieletowej oraz cztery „szklane łączniki”. Pawilony i „szklane łączniki” okalają budynek główny, który sam w swej strukturze był symetryczny, oraz uzupełniają istniejące obiekty (Lodge House, Coach House), formując liniowy szyk. Istniejąca tradycyjna zabudowa jest mocno eksponowana na tle szklanych pawilonów. Aby osiągnąć pełnię symetrii i poczucia całości do obiektów zostaje dodany budynek będący odwzorowaniem istniejącego już budynku Coach House. Pawilony i „szklane łączniki” jedną stroną przylegają do historycznej glinianej ściany pokrytej strzechą. Budynki o charakterze tradycyjnym są również pokryte strzechą. Pozostałe – o minimalistycznych kształtach – posiadają płaskie zielone dachy. Silna więź pomiędzy tradycyjnymi i nowoczesnymi częściami obiektu nawiązana została poprzez wykorzystanie podobnych materiałów i detali.
Użycie „szklanych łączników” ma na celu widoczne odseparowanie części istniejącej od nowo budowanej. Poprzez zabieg „uzupełnienia” została stworzona funkcjonalna przestrzeń, która łączy ze sobą istniejące obiekty w jedną całość.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

+48 785 637 673

biuro@ba-creatio.pl

Creatio Karolina Szałankiewicz
ul. Szkolna16, Mymoń
38-524 Besko

NAPISZ DO NAS